Home / Bez kategorii / Szarlotka z naszymi, łukowickimi jabłkami

Szarlotka z naszymi, łukowickimi jabłkami

Kuchnia Babci Anieli

Już październik a na drzewach sporo jabłek, niestety w nienajlepszej kondycji. Jednak takie owoce jak najbardziej nadadzą się do placka, który tym razem wspólnie przyrządzimy. Zatem biegusiem do sadu po 1kg jabłek, po drodze radzę zjeść czerwone jabłuszko i zażyć przy okazji trochę witamin. Ta konsumpcja wpłynie również pozytywnie na dalsze prace, gdyż nie będziemy tak bardzo łakomić się na obierane owoce w kuchni. W drodze z sadu kupujemy w pobliskim sklepie pozostałe, potrzebne składniki, a mianowicie: 1 margarynę, ½ kg mąki, 5 kurzych jaj, proszek do pieczenia, kakao ( 2 łyżki ) i oczywiście szklankę cukru. Z całym towarem wracamy do kuchni i zabieramy się za główną ceremonię.

Margarynę, żółtka jajek i cukier utrzeć a następnie złączyć z mąką dodając proszek. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dołożyć kakao i wyrobić oczekiwane ciasto, oba włożyć do zamrażarnika na 20 minut, tak aby ciasto stwardło. Następnie zetrzeć na blaszkę ciasto jasne, nałożyć starte jabłka. Na to wylać ubitą pianę z białek. Teraz tylko zetrzeć ciemne ciasto na pianę. Włożyć do piekarnika na około 60 minut i delektować się zapachem a na samym końcu tylko rozkoszować się smakiem..

Życzę smacznego

Babcia Aniela

Komentarze

komentarzy

Review Overview

User Rating: 4.87 ( 6 votes)
0
NICE MUSIC

Leave a Reply

NICE MUSIC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress