Home / Bez kategorii / Krupy z „Łukowicką Śliwką Suszoną”

Krupy z „Łukowicką Śliwką Suszoną”

Kuchnia Babci Anieli

fot.: Cecylia Dyrek

Tym razem przyrządzimy tradycyjną zupę wigilijną, którą niestety już rzadko spotyka się w naszych domach a jest tak łatwa w ugotowaniu. Dawniej była powszechnym daniem w ten wyjątkowy wieczór. By ugotować nasz zanikający specjał potrzebujemy grubą kaszę jęczmienną (krupy), suszone grzyby których w tym roku pod dostatkiem oraz suszone śliwy. Do wrzątku (2 litry wody ) wsypujemy szklankę krup, wypłukane wcześniej suszone śliwy i grzyby ( ilość według uznania lub stanu posiadania ). Następnie doprawiamy nasze danie solą i pieprzem.
Nie dokładamy omasty, ponieważ jest to zupa postna, jałowa i wymaga tego tradycja. Wszystko gotujemy przez godzinę i podajemy w misie do stołu wigilijnego. Po zjedzeniu liczymy pestki ze śliw. Parzysta liczba przyniesie konsumentowi (stanu wolnego) małżeństwo w najbliższym roku, a nieparzysta każe przez kolejne 12 miesięcy wieść życie singla.

Smacznego!
Babcia Aniela

Żródło.: UG Łukowica

Komentarze

komentarzy

Review Overview

User Rating: 4.88 ( 5 votes)
0
NICE MUSIC

One comment

  1. syndrom_gwinejski
    syndrom_gwinejski

    Aaaaa śliwka :), to jest właśnie to co lubię najbardziej. Dokładnie taka jak spierzchłe kobiece usta :) Wystarczy wziąć suszoną śliwkę do ręki i dotknąć nią delikatnie swoich ust, wrażenia murowane.
    Uwielbiam śliwkę w każdej postaci. Należało się nam takie wyróżnienie :) Yessssss !! :)

Leave a Reply

NICE MUSIC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress