Home / Kulinaria / Kuchnia Babci Anieli / Herbata z kwiatów lipy
Traktor 4x4 CUP 2018

Herbata z kwiatów lipy

Kuchnia Babci Anieli

Lato już w pełni, wzdłuż dróg i w parkach mnóstwo zieleniących się drzew, które pięknie kwitną i ubogacają powietrze swym bajecznym zapachem. Wśród najpiękniej pachnących drzew bez wątpienia znajdują się lipy.

Dziś przyrządzimy pyszną, leczniczą herbatę z kwiatów lipy.

Zajmijmy się na początku przygotowaniem podstawowego składnika naszej herbatki. Pora kwitnienia lipy przypada zazwyczaj w lipcu, a więc jak najszybciej udajemy się do pobliskiego drzewa, obcinamy ostrożnie gałązkę z kwiatami w zależności od naszego zapotrzebowania. Nie bierzmy za dużo, by wystarczyło innych amatorom lipowej herbaty! Kwiaty należy zebrać zanim wywiążą się owoce. Następnie przechodzimy do suszenia materiału, najlepiej na strychu w przewiewnym miejscu. Możemy także suszyć przy piecu. Jeżeli zaś robimy to w piekarniku, trzeba bardzo uważać, żeby nie przegrzać kwiatów. Temperatura nie może przekroczyć 40 stopni.

Mając już wysuszone kwiaty, przechodzimy do parzenia.  Bierzemy jedną albo dwie łyżeczki suszu na jedną szklankę, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy około 20 minut. Następnie przecedzamy i już możemy się delektować pyszną aromatyczną herbatką.

A teraz jeszcze kilka informacji o właściwościach leczniczych herbaty z lipy: w mniejszych ilościach działa uspokajająco, natomiast w dużych pobudzająco. Szczególnie polecana jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, zapaleniu  gardła czy nawet anginie. Stosowana jest jako środek napotny.

Na zdrowie!!!

Babcia Aniela

Komentarze

komentarzy

Review Overview

User Rating: 4.28 ( 6 votes)
0
Traktor 4x4 CUP 2018

About admin

admin

Leave a Reply

Traktor 4x4 CUP 2018

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress