Home / Kulinaria / Kuchnia Babci Anieli / Aromatyczne racuchy z kwiatami dzikiego bzu i robinii

Aromatyczne racuchy z kwiatami dzikiego bzu i robinii

Kuchnia Babci Anieli

Wiosna w pełni, wokół  nas łąki pokryte  kobiercem kwiatów.  Przydrożne zarośla, miedze między polami i okrajki  leśne  kryją w swych zakamarkach smakołyki, które na pierwszy rzut oka mogą nam się wydać zwykłymi kwiatami, lecz po odpowiednim przyrządzeniu zamienią się w smaczną, aromatyczną przekąskę.

Dziś chciałabym Was zachęcić do poeksperymentowania z kwiatostanami dzikiego bzu oraz robinii, pospolicie zwanej akacją. Zanim  przejdziemy do przepisu,  dodam jeszcze, że z tych pierwszych można przyrządzić także nalewkę, która będzie świetnym umilaczem czasu na długie jesienne i zimowe wieczory.

    Zacznijmy od zebrania surowca, który będzie bazą smakową  naszych racuchów.

  • Kwiatostany powinny być świeże i lekko rozkwitnięte, zawierają wówczas  najwięcej pyłku i nektaru,  które nadadzą aromatu racuchom.
  • Ważne, aby ich NIE myć. Trzeba jedynie sprawdzić, czy nie skryły się w nich jakieś owady.
  • Następnie przyrządzamy ciasto naleśnikowe, o konsystencji gęstej śmietany. Nie będę podawać przepisu, gdyż każda gospodyni robi je najlepiej po swojemu.
  • Trzymając za ogonek,  zanurzamy kwiatostany tak, aby całe pokryły się ciastem.
  • Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej.  Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  • Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i serwujemy wedle uznania, np.  posypane cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Komentarze

komentarzy

Review Overview

User Rating: 4.67 ( 6 votes)
0
NICE MUSIC

About admin

admin

Leave a Reply

NICE MUSIC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress