Home / Ludzie / Złoto i jego wytwórcy

Złoto i jego wytwórcy

    Marek Hajduk:
      Jakie inne zagrożenia dla pszczół występują w naszym regionie?

    Paweł Klag:
      Bezmyślność ludzka… Na terenie naszej gminy znajduje się sporo sadów. Rolnicy niejednokrotnie w niewłaściwy sposób używają środków ochrony roślin. Stosują te środki w ciągu dnia, zamiast wieczorem.

    Marek Hajduk:
      A dlaczego powinno się to robić wieczorem?

    Paweł Klag:
      W ciągu dnia pszczoły zapylają kwiaty, zbierają nektar. Jeśli zostaną opryskane takim środkiem lub spożyją nektar skażony, mogą się zatruć. Stosowanie pestycydów w rolnictwie jest sprawą oczywistą i konieczną, by utrzymać plantację czy sad w odpowiedniej kondycji. Lecz rolnicy zapominają, że główny wpływ na plonowanie i na jego wielkość mają owady zapylające, czyli głównie pszczoły. Jest to poważny problem. W Stanach Zjednoczonych ten problem został już dostrzeżony. Z powodu środków ochrony roślin wyginęła tam znaczna część pszczół, co przynosi ogromne straty w produkcji owoców i warzyw. Pszczoły zostały więc objęte tam specjalną ochroną. Postępujmy rozsądnie, wtedy zapobiegniemy takiej sytuacji.

    Marek Hajduk:
      Chyba wszystkim pszczoły kojarzą się przede wszystkim z miodem. Jakie produkty pozyskuje się z pasiek na naszym terenie? Mają one jakieś właściwości lecznicze?

    Paweł Klag:
      Tak, ale trzeba pamiętać, że nie tylko miód pozyskujemy z pasieki. Zacznijmy jednak od miodów. Na naszym terenie pozyskujemy miód wielokwiatowy, spadziowy i mieszany. Nie ma możliwości selekcji na np. miód akacjowy, lipowy, gryczany, ponieważ w naszym terenie nie ma większych skupisk tych roślin. Najwartościowszym miodem jest miód spadziowy. Może on być z drzew liściastych lub iglastych. Ma ciemną barwę i jest gęstszy od miodu wielokwiatowego. Posiada wiele właściwości leczniczych. Wymienię tylko kilka z nich: ma właściwości antyseptyczne, wykrztuśne, przeciwrakowe, odtruwające. Oprócz miodu pozyskujemy także pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy). Zawiera on komplet aminokwasów (aż 22 rodzaje) węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe i witaminy. Kuracja takim pyłkiem wzmacnia odporność naszego organizmu.

Przejdź do kolejnej strony wywiadu

Komentarze

komentarzy

W naszym rejonie pojawia się coraz więcej uli. Nad każdą pasieką opiekę sprawuje pszczelarz. Do jednego z nich – Pawła Klaga, udałem się z wizytą, aby zasięgnąć informacji o pszczołach i ich opiekunach. Marek Hajduk:Skąd u Pana tak niecodzienna pasja, jaką jest pszczelarstwo? Paweł Klag: Wydaje mi się, że wpłynęło na to kilka czynników. Byłem ciekaw, jak pszczoły pozyskują miód, w jaki sposób żyją i funkcjonują. I tak powoli stało się to moją pasją. Foto: Marek Hajduk Marek Hajduk:Od ilu lat zajmuje się Pan pszczołami? Paweł Klag: Tak na poważnie od 1997 roku. Czyli…

Review Overview

User Rating: 4.83 ( 26 votes)
0
NICE MUSIC

About Marek Hajduk

Marek Hajduk
W roku 2014 zakończyłem naukę w Elitarnej Szkole Służb Ochrony i Biznesu. Zawsze interesowałem się sportem. Aktywność fizyczna odgrywa w moim życiu ważną rolę – regularnie biegam, ćwiczę ... więcej...

Leave a Reply

NICE MUSIC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress